ÄNTLIGEN!

Ja, det var f-n i mig på tiden. Idag, söndagen den 11 april, gick det att springa milspåret på Björnön helt och fullt för första gången sedan vi invaderades av det där vita kalla äckliga på marken någongång i december.
Skulle vilja blåsa en liten trumpetfanfar för att vi löpare återigen äger spåren på Björnön här i Västerås.
Denna vinter har det varit stört omöjligt att försöka sig på både milspåret & femman, eftersom de drog upp längdspåren MITT i träningsspåren. Tack så in i helvete.
Men nu är plågan över, nu kan man återta sitt rätta revir och lämna cykelbanorna, om man vill. Jag kommer dock att även fortsättningsvis springa en del av mina löprundor på cykelbanor eftersom jag måste mosa ännu mer asfalt inför maran i juni.

Men idag är det alltså en triumferande dag; dagen då vintern definitivt är över. För en legitimerad vinterhatare som jag, så borde jag korka upp champagneflaskan ikväll :-) .

Sedan skulle jag vilja välkomna alla vår- sommarlöpare ut i spåren. Nu börjar de krypa fram ur sina vintergömmor, likt björnar som går ur idét.
De är lätta att känna igen på spring/lunk/gåstilen. De har en lätt stel John Wayne- stil och de ser enormt plågade ut när de ska ta sig uppför mesbacken i 2.5-spåret på Björnön.
De som är kloka varvar gång och lätt löpning, för att långsamt vänja kroppen vid löpningen. Men så finns det de där som tror att det bara är att gasa, fast de har fettat på sig minst 5 kg under vintern och sprungit senaste gången i början av september. Till denna kategori hör i princip bara män som är plus 40. Det är ganska ofta just denna årstid jag får någon ur denna kategorin i ryggen när jag springer milen. De bestämmer sig för att haka på min rygg, för kan jag hålla mitt löptempo hela milen, så kan ju de också göra det, för dels är jag ju tjej och dels har de ju sprungit milen mycket fortare än såhär.
Denna kategori är den sorgligaste, för de lägger i regel av för att de ”inte känner sig som förr”.
Nej, va konstigt om man inte har tränat på hela vintern och tror att gamla meriter från förra säsongen, eller ännu värre, för flera år sedan, sitter i ryggmärgen.
Det finns ingenting som heter grundkondition!!!!!!! Det är en myt, precis lika mycket bullshit som att man glömmer bort hur jävla ont det känns att föda barn.
Så när jag får en sådan där karl plus 40 bakom mig, så ökar jag alltid tempot avsevärt och ger honom inte en chans att komma ifatt. Och då ska vi komma ihåg att jag är så långt ifrån en tävlingsmänniska man kan komma. Det handlar bara om att jag hatar att ha karlar flåsandes i nacken när jag springer.
Jag lyckas i princip alltid skaka av mig bihanget. Oftast har de alltid någon käck kommentar när de väl sprungit färdigt och jag står och stretchar: Jag försökte haka på, men sedan fick jag så jävla ont i höften, så jag var tvungen att släppa. Jo tjena.

Nej, är man säsongslöpare ska man varva lunka/gå i början för att så smått mer & mer kunna öka på löptiden när man är ute.

Själv ser jag tillbaka på en fantastisk träningsvecka med sex löprundor och två styrkepass på gymmet. Nu börjar den behagliga löpårstiden, med löprundor i -21 som ett avlägset minne.
Underbart!

Tags:

2 Responses to “ÄNTLIGEN!”

  1. Eva W Says:

    Heléne!! Jag vill ha dig…..Ja, missförstå mig nu inte, jag vill ha dig som inspirationskälla för att bli lika träningsgalen som du. Löpning har jag aldrig varit bra på ens för ett par år sedan när jag var 35 ;-) ….men jag skulle säkert likna John Wayne om jag gav mig ut i spåret i gå/lunka/löpstil men kan ändå inte släppa tanken på hur häftigt det vore att komma dit där när man bara kan snöra på sig löpardojorna och springa så långt man orkar och lite till och känna luften, solen,eller regnet i ansiktet och njuta av det!!! Du ÄR en inspirationskälla, men jag ligger miltals ifrån dig när det gäller just löpning. Med mina ”double D:s” skumpandes och värkande vrister (och ändå är jag 15 kg lättare än sist) så har jag en bra bit kvar till den känslan. Däremot har jag de senaste två åren gått 5-6 mil i veckan och är stolt över det, men känner att jag behöver lite tuffare utmaningar för att gå vidare, så om du kan stå ut med John Wayne i spåret så kanske vi ses!!
    Kram Kram

  2. Heléne Leijon Says:

    Åhhhh, va roligt att höra Eva!!!! Klart jag vill se dig i spåret. Jag blir så glad å allas vägnar när de börjar löpträna!
    Kontakta mig om du vill ha någon pt-timme i löpspåret :-) . Det skulle vara urkul!
    Va roligt att du är så mycket lättare nu!!!! Du såg så snygg & fräsch ut när vi sågs i Konserthuset.
    Stor kram

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu